Verzorging

Dionaea muscipula

In de natuur

Veel mensen denken dat Venus Vliegenvallen moeilijk in leven te houden zijn, maar dit hoeft echter niet zo te zijn. Er zijn niet veel regels om ze te verzorgen, maar de regels die er zijn moeten wel nageleefd worden. Er zijn vele manieren om Venus Vliegenvallen succesvol in leven te houden en te kweken. Ze kunnen het hele jaar door buiten staan mits ze in de volle grond of grote pot staan, denk hierbij bijvoorbeeld aan een moerasbak. Ook is een onverwarmde kas zeer geschikt.

De fundamentele regels om een Venus Vliegenval te verzorgen betrekken water, substraat (grond), licht en de jaarlijkse winterrust. Deze vier onderwerpen zullen hieronder in een samenvatting behandeld worden.

 

Water

tds-meter

TDS Meter

Venus Vliegenvallen komen voor in moerasachtige gebieden, zet in de groeiperiode de planten dus in een laag water van 2 tot 5 centimeter. Gebruik alleen regenwater, gedistilleerd water of osmose water. Gebruik geen kraanwater, de reden hiervoor is dat kraanwater veel opgeloste mineralen, zouten en ander oplosbaar materiaal kan bevatten waar de plant niet tegen kan. Afhankelijk van de hardheid van het kraanwater zal de plant binnen enkele weken tot maanden sterven. Om te meten hoeveel opgeloste stoffen er in water zitten wordt vaak verwezen naar een TDS (Total Dissolved Solids) meter. Geschikt water voor vleesetende planten dient een TDS te hebben beneden de 50 ppm (beneden de 50 delen opgelost materiaal per miljoen delen zuiver water).

 

Bodem

50% turfstrooisel / 50% perliet.

50% turfstrooisel / 50% perliet.

In de natuur groeit de Venus Vliegenval in zeer voedselarme en zure moerasgrond, gebruik daarom nooit plantenvoeding. Venus Vliegenvallen houden van een luchtige grond. Als grond kan er o.a. gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld een mengsel van turfstrooisel en perliet. Turfstrooisel is een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit de bovenste veenlaag, het voordeel van turfstrooisel is dat het erg luchtig is, goed water vast houdt en zuur is. Controleer wel op de verpakking of er geen voedingsstoffen aan toegevoegd zijn. Om de grond nog luchtiger te maken wordt de turf vaak vermengd met perliet. Perliet heeft als bijkomend voordeel dat het veel vocht vast kan houden. Het is verstandig om de plant na ongeveer 2-3 jaar te verpotten omdat het mengsel uiteindelijk dicht slaat. Hierdoor komt er niet genoeg lucht bij de wortels en kunnen ze gaan rotten. Er zijn meerdere recepten voor de grond maar ik heb hier goede ervaringen mee. Om de plant het hele jaar door buiten te laten staan moet er wel gebruik gemaakt worden van grote potten of een moerasbak, zodat de grond in de winter niet helemaal bevriest.

Licht

Geef je Venus Vliegenval zoveel mogelijk zonlicht.

Geef je Venus Vliegenval zoveel mogelijk zonlicht.

De Venus Vliegenval is een echte zonaanbidder, direct zonlicht is ook geen enkel probleem. Een vensterbank op het zuiden is bijvoorbeeld een geschikte plek. Houdt er wel rekening mee dat de temperatuur niet boven de 37°C komt en dat de plant voldoende water in het schoteltje heeft staan. De zijkant van de pot kan in direct zonlicht erg warm worden en dan bestaat de kans dat de wortels ‘gekookt’ worden  en de plant sterft. Grotere potten met meer grond zorgen ervoor dat de grond minder snel opwarmt.

Is het niet mogelijk je Venus Vliegenval in direct zonlicht te zetten dan kun je hem ook onder een daarvoor geschikte lamp zetten.

Winterrust

De winterrust is voor Venus Vliegenvallen erg belangrijk en moet deze ook hebben om in het voorjaar weer goed te kunnen groeien en bloeien. In deze periode van 3-4 maanden zullen de meeste bladeren zwart worden. Knip de zwart geworden bladeren af om schimmel te voorkomen. Onder de grond blijft het rizoom (de knol) achter. Denk dus niet dat de plant dood is als er boven de grond niets meer te zien is. Zorg ervoor dat de temperatuur in de winter niet boven de 12°C komt, zet ze bijvoorbeeld voor het raam op een koele slaapkamer, in een garage of schuur. Houdt de grond licht vochtig om uitdroging te voorkomen. Als ze te nat staan in combinatie met de korte dagen en weinig licht in de winter zal de plant gaan rotten. De plant kan enige vorst verdragen als ze in de volle grond staan of in grote potten. In kleine potjes zullen de wortels bevriezen en kan de plant dood gaan.