Vermeerderen

Er zijn meerdere manieren om een Dionaea te vermeerderen. Houdt er wel rekening mee dat als je de kenmerken van een bepaalde plant / cultivar wilt behouden dit alleen kan doormiddel van splitsen, stekken of weefselkweek. Alleen dan is de is de plant genetisch identiek aan de moederplant. Planten die vanuit zaad van een bepaalde cultivar groeien mogen deze naam niet dragen omdat dit DNA anders is als dat van de moederplant en er waarschijnlijk ook anders uit gaat zien.

Splitsen

Als de pot verwijderd is en het substraat van de kluit is afgespoeld zijn de groeipunten duidelijk zichtbaar.

Als de pot verwijderd is en het substraat van de kluit is afgespoeld zijn de groeipunten duidelijk zichtbaar.

Deze Dionaea heeft duidelijk meerdere groeipunten en kan opgesplitst worden

Deze Dionaea heeft duidelijk meerdere groeipunten en kan opgesplitst worden

Dit is de eenvoudigste en meest snelle manier om een Dionaea te vermeerderen. De plant zal meerdere groeipunten krijgen. Dit is goed te zien omdat er dan nieuwe bladeren groeien vanuit twee of meerdere centrale punten. In het volgende voorjaar kunnen deze rozetten uit elkaar gehaald worden en apart worden opgepot. Let er wel op dat elke rozet zijn eigen wortelstelsel heeft. Als dit nog niet het geval is, is het beter om nog een jaar te wachten.

Stekken

Het stekken van een Dionaea kan op drie manieren.

Bladstekken

Om een bladstek te nemen moet de plant uit de pot gehaald worden. Pak een gezond blad aan de buitenkant van het rizoom en trek deze voorzichtig naar beneden. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk van het witte gedeelte aan het blad te laten zitten. Knip de val van het blad en leg het blad vlak op de grond, bedek het witte gedeelte met ongeveer een centimeter grond. Je kunt hier dezelfde grond voor gebruiken als waar de moederplant in staat. Houd de grond goed vochtig en zorg dat de stek genoeg licht krijgt. Het duurt ongeveer 2 maanden voordat er een teken van leven zichtbaar wordt. Dit zal eruit zien als kleine knopjes aan de basis van de bladstek. Later zullen deze knopjes uitgroeien tot kleine blaadjes.

Water bladstekken

Water bladstek van Dionaea muscipula "Red Line", aan de basis van het blad is duidelijk nieuwe groei te zien.

Water bladstek van Dionaea muscipula “Red Line”, aan de basis van het blad is duidelijk nieuwe groei te zien.

Flower stalk

Stek van de bloemsteel.

Dit is grotendeels te vergelijken met het bladstekken, het enige verschil is dat je het van de moederplant verwijderde blad niet in de grond steekt maar in het water legt. Als je dit wilt doen kun je het beste gedistilleerd water gebruiken, hier groeien geen algen in zoals in regenwater. Als er een duidelijk zichtbaar plantje begint te groeien aan de basis van de bladstek, kan deze uit het water genomen worden en in de grond gezet worden.

Stekken van de bloemsteel

Als je besluit de plant niet te laten bloeien kun je de bloemsteel zo dicht mogelijk bij de basis afknippen en bij de moederplant in de grond zetten. Het is mogelijk dat er nieuwe plantjes gaan groeien op de plaats waar de bloemsteel met de grond in contact is. Als ze groter zijn kunnen ze apart opgepot worden.

Zaad

Bloem

Bloem van Dionaea muscipula

Om zaad van de Venus Vliegenval te verkrijgen zal de bloem bestoven moeten worden. Dit  kan worden gedaan met behulp van een klein penseeltje of een wattenstaafje. Hoewel de bloemen van de Venus Vliegenval zelf bestoven kunnen worden, wat inhoud dat de stamper bevrucht kan worden met het stuifmeel van dezelfde bloem, is kruisbestuiving beter en levert over het algemeen een betere kwaliteit zaad. Het bestuiven gaat als volgt in zijn werk. Wrijf met een klein penseeltje eerst over de meeldraden om wat stuifmeel aan het penseeltje te krijgen, vervolgens smeer je het stuifmeel op de stamper van een andere bloem. Bijvoorkeur de bloem van een andere Venus Vliegenval. Het is ook mogelijk om 2 bloemen tegen elkaar aan te wrijven Als de bestuiving is gelukt zal de bloem verwelken en de zaden rijpen in de zaaddoos. Na ongeveer 6 weken zullen de ongeveer 1 mm grote, zwarte glimmende zaadjes rijp zijn. De zaden kunnen direct gezaaid worden maar kunnen ook worden gedroogd en in een zakje in de koelkast bewaard worden. De zaden kunnen gezaaid worden op een mix van turf en perliet of zand. Houd de grond vochtig en zorg voor veel licht. De zaden zullen in een paar weken tijd ontkiemen. Na 1 jaar kun je de jonge plantjes opgepot worden. Na 3 tot 5 jaar is de plant volwassen.

Zoals al eerder aangegeven is het niet mogelijk om cultivars doormiddel van bestuiving te vermeerderen, deze zullen genetisch altijd anders zijn als de moederplant en mogen dan ook niet de naam van de desbetreffende cultivar dragen.